JAA

Lappeenranta sijaitsee Saimaan järven eteläisellä rannalla, muinaisten asutusten alueella. Jo viimeisen jääkauden aikoihin ihminen oli ihastunut paikkaan, jossa oli runsaaat riista- ja kalakannat. Kaupungin ruotsinkielinen nimi on Villmanstrand ja se tarkoittaa villi-ihmisen rantaa. Tämä seikka näkyy kaupungin vaakunassa, jossa on kuvattu villi-ihminen, joka pitää isoa nuijaa. Tämä nuijaa pitävä metsäläinen on peräisin ensimmäisestä kaupungin nimestä, Lappstrand. Sen ajan ruotsiksi Lapp tarkoittaa metsäläistä.

Nykyään Lappeenranta on Etelä-Karjalan hallinnollinen keskus.

Lappeenrannan vaakuna.

Muinainen Lappeenranta kehittyi harjoittamalla kauppaa viereisten alueiden kanssa ja oli alueellisesti tärkeässä kauppareittien risteytyskohdassa. Viipurin kauppiaat pitivät siellä omia varastoja ja virastorakennuksia. 1600-luvulla Lappeenranta oli yksi merkittävistä tervan ja männyn pihkan myyntipaikoista, joita käytettiin paljon sen ajan laivanrakennuksessa.

Vuonna 1649 ruotsalainen kuningatar Kristiina antoi nopeasti kehittyvälle asuinalueelle kaupungin oikeudet. Niinpä vuosi 1649 on Lappeenrannan perustamisvuosi. Perustamissäädöksen allekirjoitettuaan, kuningatar vahvisti asiakirjan leimalla, johon oli painettu metsäläisen hahmo. Asuinalue, josta tuli kaupunki sai nimekseen Villmanstrand ja oman vaakunan.

Lappeenrannan historiallinen alue, jossa näkyy linnoitusrakennuksia. Kuva: Visit Finland.

Monien muiden vanhojen kaupunkien tapaan, Lappeenrantaan oli rakennettu erilaisia linnoitusjärjestelmiä, puolustaakseen kaupungin viholliselta. Vuoden 1720 jälkeen ruotsalaiset pystyttivät ensimmäiset linnoitukset niemimaan korkeille rannoille, jotka palvelivat luonnollisena suojana ulkopuolista uhkaa vastaan. Nykyään tämä kaupungin osa on historiallista aluetta. Ruotsin ja Venäjän välisten sotilaallisten yhteydenottojen aikaan kaupunki siirtyi välillä venäläisten sotilasjoukkojen haltuun ja valillä ruotsalaisten ja tällä tavalla puolustettavanaan oli joko läntisen Ruotsin tai itäisen Venäjän raja. Vuoden 1741-1743 Ruotsin ja Venäjän välisen sodan päätteeksi Lappeenranta siirtyi Venäjälle ja sen liitettiin osaksi Viipurin maakuntaa. Vuonna 1811 Lappeenranta oli luovutettu Viipurin lisäksi Suomen Suurruhtinaskunnalle.

Aikoihin, jolloin rakennettiin Lappeenrannan kylpylän ja myöhemmin Saimaan kanavan vuonna 1856, Lapppenranta alkoi kehittymään myös matkailukohteena.  Lappeenrannan kylpylä on vanhin Suomessa sijaitseva kylpylä, joka palvelee asiakkaitaan vielä nykypäivänäkin. Lomakeskuksen vieraisiin lukeutuivat mm. keisarinna Maria ja hänen mies Aleksanteri III.

Tänä päivänä Lappeenranta on nykyaikainen kaupunki, jossa on kehittynyt infrastruktuuri. Samalla se on Etelä-Karjalan hallinnollinen, taloudellinen ja kulttuurinen keskus. Kaupunki on todella suosittu venäläisten turistien vierailukohde, koska se sijaitsee lähellä Suomen ja Venäjän rajaa.