JAA

Viime aikoina on ollut paljon puhetta maitotuotteiden terveellisyydestä. On ollut erilaisia tutkimuksia puolesta ja vastaan. Esimerkiksi kahden Ruotsalaisen seuranta tutkimuksen mukaan maidon sisältämä Galaktoosi lisää tulehdustiloja ja oksidatiivista stressiä (aiheuttaa elimistölle tilan joka altistaa muun muassa syövän ja sepelvaltimotaudin synnylle) ja kuinka eläimillä tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että Galaktoosi on haitaksi terveydelle ja se vauhdittaa ikääntymistä ja lyhentää elinikää.

Tutkimuksissa seurattiin miehiä ja naisia vuosien ajan jotka joivat maitoa vähintään kolme lasia päivässä, mutta ei ollut mitään puhetta paljonko tutkimuksessa seuratut henkilöt nauttivat sokereita sisältäviä tuotteita.

Glukoosi eli Rypälesokeri on tieteellinen nimi yleisimmälle sokerille, jonka on myös kerrottu vauhdittavan ikääntymistä ja aiheuttavan monia muitakin terveyshaittoja mistä nyt Galaktoosia sisältävää maitoa syytetään.

Kuitenkin tutkimusryhmä on korostanut, ettei tämän tutkimuksen perusteella voi tehdä johtopäätöksiä maidonjuonnin ja kohonneen kuolemanriskin syy-seuraus-suhteesta.

Eli ensin maalataan piruja seinille, ja sitten todetaan että ei se ehkä olekaan näin. Tällaisilla tutkimuksilla aiheutetaan enemmän hallaa kuin hyötyä, kun muutenkin päivittäin tulee erilaisia huuhaa tutkimuksia julki kuinka joku asia on epäterveellistä ja seuraavana päivänä toinen kumoaa väitteet.

Itse olen juonut lähes 20v maitoa vähintään litran päivässä, ja viimeiset 10 vuotta yli 2 litraa päivässä eikä mitään oireita mitä tutkimuksessa puhuttiin ole ilmaantunut. Päinvastoin, tunnen itseni terveemmäksi kuin jotkut joiden tiedän nauttivan maitotuotteita todella vähän.

Suosittelen seuraamaan vastaavia tutkimuksia kriittisellä silmällä.

Teksti: Kimmo Kiviranta