JAA

Monet jääkiekkofanit tietävät suomalaisen jääkiekkoilijan, 2011 maailmanmestarin ja kaksinkertaisen Suomen jääkiekon maajoukkueen olympiamitalistin – Mikko Koivun.

Mikon isä, Jukka Koivu, on toiminut turkulaisen jääkiekkoseuran (TPS) päävalmentajana  ja on aina unelmoinut oman pojan jääkiekkoilijan ammattilaisurasta. Häntä onnisti kahdesti, sillä molemmat Jukan pojat, Saku ja Mikko, ovat parhaimpia suomalaisia keskushyökkäjiä ja molemmat pelaavat NHL:n joukkueissa.

Mikko Koivu syntyi Turussa, 12 maaliskuuta, vuonna 1983. Ensimmäinen seura, jossa Mikko pelasi oli synnnyinkaupungin seura TPS. Jo silloin nuoressa jääkiekkoilijassa näkyi potentiaalia ja TPS saavutti Suomen mestaruuden.

17 vuoden ikäisenä, Mikko pelasi Suomen nuorten maajoukkueessa ja Suomi voitti kultaa nuorten maailmanmestaruudessa. Pelattuaan neljä kautta suomalaisessa seurassa, Mikko sai kutsun NHL:n joukkueeseen, Minnesota Wildsiin. Kokemus ja taito karttui ja kaudella 2005-2006 Koivu latoi vastustajan maaliin 6 maalia ja teki 15 maalisyöttöä, saavuttaen 21 tehopistettä. Seuraavana kautena  Mikko loisti ja saavutti jo 64 tehopistettä, vastustajan maaliin osui 30 maalia ja maalisyöttöjä oli 34. Mutta ikävyyksiltä ei vältytty, ruotsalainen puolustaja Mattias Öhlund löi Mikkoa mailalla jalkaan. Mattias sai neljän ottelun pelikiellon mutta Koivu joutui odottamaan 24 peliä lonkkamurtuman takia.

Vuonna 2008 Mikko Koivu, joka oli jo silloin joukkeen kapteeni, tapasi oman veljensä jäällä, kun Minnesota Wilds pelasi Monreal Canadiensiä vastaan. Kyseessä oli ainutlaatuinen hetki, koska pelaavien joukkueiden kapteenit olivat veljeksiä.

Mikko Koivu hehkuttaa Leijonien superryhmää

Mikon pituus on 189 senttiä ja paino 98 kiloa, joten jäällä hän on kova vastustaja. Mikko pelaa keskushyökkääjänä ja hänen luistelutaito on varma, kuten myös kiekon hallitseminen. Hänen maalit ja syötöt ovat tarkkoja ja mietittyjä. Koivun tärkeimmät ominaisuudet ovat johtajuus ja kyky nähdä pelin kokonaisuudessa. Hänestä tuli Minnesota Wildsin kokoaikainen kapteeni ja valmentajat kutsuvat häntä joukkueen moottoriksi. Jos Mikko ei pelaa, se vaikuttaa negatiivisesti joukkueen pelihenkeen.

 

Mikko Koivun saavutukset hänen ammattilaisuran aikana:

  • Nuorten Maailmanmestaruus alle 18v: kulta 2000 (Sveitsi), pronssi 2000 (Suomi).
  • Nuorten Maailmanmestaruus: hopea 2001 (Venäjä), pronssi 2002 (Tsekki)
  • Miesten Maailmanmestaruus: pronssi 2006 (Riikka), pronssi 2008 (Halifax), hopea 2007 ( Moskova), hopea 2016 (Pietari), kulta 2011 (Bratislava)
  • Olympian talviolympialaiset: hopea 2006, pronssi 2010.

Arkielämässä Mikko on onnellisessa avioliitossa ja on ylpeä tytön ja pojan isä.

Kuvat: Tomi Hänninen, AOP, Helena Koivu