JAA

Nokia on maailmantunnettu korkean teknologian brändi Suomesta. Yli 150 vuoden aikana yritys on onnistuneesti näyttänyt osaamista monilla teollisuusaloilla, oli se sitten kumin ja kaapelin tuotanto tai tietoliikenne- ja elektroniikan ala.

Nokian menestyksen historia, miten kaikki alkoi?

Nokian historia alkoi kauan sitten, vuonna 1865. Kaivosinsinööri nimeltään Fredrik Idestam perusti pienen tehtaan Tampereella sijaitsevalle Tammerkosken joelle. Tehtaassa valmistui puumassa, jota tarvittiin paperin valmistuksessa. Tämän raaka-aineen kysyntä kasvoi nopeammin kuin tehtaan tuotantokapasiteetti ja vuosina 1867-1868 Fredrik Idestam pystytti uuden tehtaan Nokianvirran rannalla. Siellä hän aloitti perusteellisemman puumassan jalostuksen kartongin ja paperin tuotantoon. Valmis tuote toimitettiin Suomen sisäisille markkinoille mutta vietiin myös Venäjälle, Britanniaan ja Ranskaan.

Uuden tehtaan sijainti inspiroi Fredrikiä antamaan yrityksen nimeksi Nokia, lähellä sijaitsevan joen kunniaksi. Fredrik oli innovaatioiden, jatkuvan kehityksen ja täydellisyyden kannattaja ja nämä asiat olivat yrityksen perustuskivi. Jos katsotaan historian läpi, niin nähdään että Nokia oli aikansa edelläkävijä ja pioneeri monilla aloilla, säilyttäen omaa johtajan asemaansa.

Fredrik Idestam oli kuuluisa siitä että hän uskalsi soveltaa uusia tekniikoita ja keksintöjä teollisuudessa. Jo vuonna 1883 tehtaalla oli sähkövalaistus. Tehtaalla käytettiin sähkeitä ja puhelinyhteyttä. Samaan aikaan kun Suomen rautatieverkosto kehittyi ja Pori sai oman rautatieyhteyden, vuonna 1895 rakentui oma junarata, joka vei tehtaalta Nokian kaupungin rautatieasemalle.

Uusien ratkaisujen ja onnistuneiden toteutuksien kautta, yritys oli vakiinnuttanut asemansa markkinoilla.

Vuonna 1870 tuotanto oli kehittynyt huomattavasti. Tuotetusta puumassasta alettiin valmistamaan sulfiittisellua. Vuonna 1880 yritys alkoi tuottamaan varsinaista paperia raaka-aineen rinnalle. Seuraavat vuodet kuluivat jatkuvassa tuotteen parantamisessa ja pikkuhiljaa tehdas saavutti uuden tuotannon tason: alkoi kalliin laatupaperin valmistus, jota käytettiin lehti- ja kirjapainossa.

Tehtaan sähkön tarpeisiin rakennettiin  oma vesivoimalaitos vuonna 1903. Yrityksen laitteet, jotka pyöritettiin sille ajalle ominaiseen tapaan, höyryn ja veden voimin, saivat uudet sähkömoottorit. Uusi vesivoimalaitos tuotti sähköä yli tarpeiden, joten ylijäämää alettiin myymään muille. Tällä tavalla yritys astui uudelle alalle. Vuonna 1914 Nokia laajensi toimintaa ja rakensi sähkölaitoksen, joka tarjosi sähköä Tampereen kaupungille ja sen lähiympäristölle.

Samaan aikaan Nokia jatkoi puunjalostusmenetelmien kehittämistä, taaten tällä laadukkaan paperiteollisuuden raaka-aineen tuottamista. Yritys onnistui pysymään pystyssä ja sovittamaan omaa tuotantoa maailmansotien ja taloudellisen taantuman aikoina. Nykyhistoriassa Nokia pysyi kymmenen vuoden ajan maailman markkinajohtajana matkapuhelimien tuotannossa vuoteen 1998 asti.

Tällä hetkellä Nokialla on rikas valikoima erilaisia tuotteita: matkapuhelimet, älypuhelimet, langattoman yhteyden laitteet, tablettitietokoneet, navigointilaitteet ja paljon muuta.