JAA

Pikkuhiljaa syksy väistyy talven tieltä, aamupakkaset pakottavat ihmisiä pukeutumaan lämpimiin vaatteisiin ja skrapamaan auton ikkunoita aamuisin. On juuri oikea aika pohtia mielenkiintoista talviharrastusta johon laskettelu luonnollisesti kuuluu.

Mutta mistä saa totuudenmukaista tietoa asiasta? Urheilukauppojen myyjät eivät aina tiedä kaikkea talviurheiluvälineisiin liittyvää. Ja muutenkin, on paljon helpompaa ja mukavampaa keskustella myyjien kanssa ja valita tuotetta, kun omaa edes minimaalista tuntemusta asiasta. Silloin ei tule  huijatun oloista tunnetta, kun on hankkinut jotain hyvännäköistä, mutta ei kovin käytännöllistä mallia.

Tässä ja seuraavissa artikkeleissä me yritetään saada tärkeätä tietoa kaikista talviurheiluun liittyvistä asioista, kuten oikeanlaisista laskettelusuksien valitsemisesta. Myös hyödylliset vinkit tuovat tietoa asioista, jota kertyy vain omien kokemuksien kautta.

Laskettelusuksien erot.

Laskettelusukset ilmeistyivät maailmalle 1700-luvulla Norjassa ja ne eivät juuri eronneet maastohiihtosuksista. Meidän aikana laskettelusukset eroavat muista omanlaisella muodolla, joka muistuttaa hiekkakelloa ja metallisilla reunoilla, joita kutsutaan kanteiksi. Kanttien ansioista sukset ovat paremmin ohjattavissa mutkissa ja kovassa vauhdissa.

Erilaisia suksityyppejä on paljon, mutta me luetellaan vain tunnetuimmat ja suosituimmat niistä. Niitä on neljä: Carving, Freeride, All-mountain ja Telemark. Kokeillaan selvittää niiden erot.

-Carving

voelkl-code-psi-marker-smotion-allround-carving-ski-set

Tämä on yhteisnimike kaikille suksille jotka ovat tarkoitettu rinnelaskuun leikkaavalla käännöksellä, eli toisin sanoin, laskuun siksakissa. Carving-suksien muodolle on ominaista leveä nokka sekä häntä ja kapea keskikohta.

-Freeride

Leveät sukset, jotka ovat tarkoitettu laskuun rinteiden ulkopuolella pehmeässä lumessa. Laskemiseen puuterissa, kuten lajista kiinnostuneet tykkäävät sanoa. Suksien leveys auttaa pitämään laskijaa syvän ja pehmeän lumen päällä. Jotta suksi ei ‘’sukeltaisi’’, sen on oltava leveä.

-All-mountain

Hybridisukset, jotka on suunniteltu sekä rinnelaskuun, että laskuun rinteen ulkopuolella. Luonnollisesti häviävät ominaisuuksissa –Carving suksille rinnelaskuissa ja –Freeride suksille rinteen ulkoppuolella.

-Telemark

Näistä neljästä vähiten tunnettu, mutta nopeasti suosiota kasvattava laskettelulaji. Telemark-sukset ovat tarkoitettu laskemiseen enimmäkseen hoidettujen rinteiden ulkopuolella ja ne eroavat –Freeride suksista monon kiinnityksellä ja laskettelutavalla. Telemark-monot ovat päältäpäin samannäköiset tavallisten monojen kanssa, mutta niissä on taittuva etuosa ja mono kiinnitetään siteeseen vain edestä, maastohiihdosta tutulla tavalla. Laskettelutapa on erikoinen ja muistuttaa hieman hiihtämistä. Telemark-sukset ovat parhaimpia vuoristomatkailussa, koska niillä voi hiihtää perinteiseen tyyliin kiinnittämällä suksien pohjaan karvamatot, jotka estävät luistoa taakse ja liikkuvat eteenpäin.

Suksien ominaisuudet.

Tässä osiossa me puhutaan vain Carving ja All-mountain tyyppisistä suksista. Muut suksien tyypit vaativat edes minimaalista osaamista lasketella rinteissä ja sen saavutetaan nimenomaan näillä kahdella tyypillä. Käsitellään vain tärkeimmät arvot.

-Pituus

Suksien pituus riippuu laskijan pituudesta, painosta ja hänen laskettelutasosta. Mitä lyhyemmät sukset, sitä helpommin niillä on osua mutkiin. Lyhyet sukset sopivat paremmin kapeille rinteille ja sellaisille ihmisille, jotka tykkäävät mutkitella paljon. Lyhyiden suksien miinuksista voi mainita niiden huonon käyttäytymisen kovalla vauhdilla, sukset voivat helposti peittää alta, kun vaihtaa suuntaa leikkaavassa käännöksessä. Pitemmät sukset on taas vaikeampi hallita ja ne on ovat vaativammat laskijan kuntotasoon.  Kovalla vauhdilla pidemmät sukset näyttävät parhaat puolensa, ohjaustunto on parempi ja käännökset eivät ole niin epävarmoja.

– Kovuus

rockerguide

Tämä arvo määrittää suksen kovuuden. Kovuudesta riippuu suksien pito ja käyttäytyminen mutkissa, kun laskija kääntää ja painaa painollaan suksia rinnettä vasten. Pehmeät sukset sopivat kevyille laskijoille. Pehmeät sukset vaimentavat rinteen epätasaisuuksia ja parantavat mutkittelua pienellä vaihdilla. Kovat sukset ovat mukavampia agressiivisesti laskevalle ja jäisillä rinteillä. Halvat sukset ovat yleensä pehmeämpiä ja kalliimmat kovemmat.

-Säde

ski-for-basi-12

Suksen kääntösäde on nimike kaaren pituudelle, jonka ilmaistaan metreissä ja se tarkoittaa suksien etenevän matkan käännöksessä. Mitä vähemmän tämä luku on, sitä paremmin sukset ovat ohjattavissa ja mutkittelu on helpompaa. Jos säteen pituus on suuri, ohjattavuus vauhdissa on parempaa, varsinkin käännöksissä. Kääntösäteen luku alle 12 on pieni, 17 tavallinen ja 18 jälkeen on suuri.

Suksien valitseminen.

No kuinka sitten valita oikeat sukset?

Erilaisia neuvoja suksien valitsemiseen on rutkasti ja monet neuvovat aloittelijoita valitsemaan suksien pituuden säännöllä: oma pituus miinus 15-20 senttiä. Uskokaa pois, se on liikaa. Kyllä aluksi se tuntuu mukavalta, mutta taidon karttuessa te tulette nopeasti siihen pisteeseen, että suksien pituus rajoittaa laskemista. Jos lasketteluvarustusta ei ole tarkoitus vaihtaa parin vuoden välein, valitkaa sukset säännöllä: oma pituus miinus 10 senttiä. Kun kerran ymmärtää lasketteluperiaatteen ja opettelee hallitsemaan vauhtia, niin laskettelu tuntuu mukavalta pitkään suksilla, joiden pituus on teidän pituus miinus 10 senttiä, eikä pituusrajoituksia tule vastaan. Ne, joilla on liian lyhyet sukset, joutuvat lähitulevaisuudessa hankkimaan pitemmät. Mutta jos mielii enemmän ketterää laskettelemista, niin lyhyemmät sukset ovat parempi vaihtoehto.

On vaikeaa antaa neuvoa kuinka valita oikean suksien kovuuden, koska tämä arvo on todella henkilökohtainen. Jos te olette siro nainen ja tarkoituksenne on lasketella varovaisesti helppoja rinteitä pienellä vauhdilla, niin pehmeämmät sukset ovat oikea valinta. Nuoret ja aikuiset miehet mielivät enemmän agressiivista laskettelutyyliä kovalla vauhdilla. Heidän laskettelutason kasvaessa, suksen liika pehmeys on haitaksi.

Suksien säteen valitsemisessa on samat neuvot kun kovuuden valitsemisessa. Agressiivinen, nopea laskettelutyyli, jossa käännetään harvoin, on etenevämpää pidemmän säteen omaavilla suksilla. Jos tykkää ketterämmästä tyylistä ja kääntelee paljon, niin pienempi säde on parempi.

Laskettelumonojen ominaisuudet.

Ominaisuuksia on enemmän mitä me täällä mainitaan, mutta nämä ovat mielestämme tärkeimmät. Loput ominaisuudet vastaavat lisävarusteita ja niissähän valinta on henkilökohtainen.

-Kovuus

ae5012720_000

Monon kovuus on arvo, joka määrittää monon jäykkyyden, kun siihen kohdistuu jalkojen voimat käännöksissä. Määräytyy asteikolla 30-160, mutta todellisuudessa järkevät luvut ovat 80-110.

-Canting

Tämä arvo määrittää monon asentoa pystysuunnassa ja se on säädettävä ominaisuus monilla monojen tyypeillä.

– Kiinnitysklipsit

Vastaavat monojen kinnityksestä jalkaan ja vaativat usein hienosäätöä.

Laskettelumonojen valitseminen.

Kaikesta muusta lasketteluun liittyvästä varustuksesta, oikeanlaisten monojen valitseminen on tärkein. Siitä riippuu teidän viihtyvyys rinteissä. Varatkaa tarpeeksi aikaa valitsemiseen!

Vaikka kuinka teille vakuutetaan, että laskettelumonot kovuudella paljon alle 80 ovat mukavat ja hyvät, älkää uskoko. Liian pehmeissä monoissa te saatte hyvin negatiivisen laskettelukokemuksen ja vaarana on myös vakavan vamman korkea mahdollisuus kaatuessa tai pitkillä laskutaipaleilla. Mitä tiukemmin mono istuu teidän jalassa, sitä mukavampi on olo mäessä. Naisille kovuuden arvo on 80 paikkeilla ja miehille 90-100.

Cantingin säätöä ei ole kaikissa monoissa. Ilman sitä voi lasketella, mutta sen säätömahdollisuuden on hyvä olla, varsinkin jos tietää että omat jalat ovat epäsymmetriset.

Kiinnittäkää huomion kiinnitysklipsien materialiin. Jos se tuntuu huonolta ja halvalta, kannattaa kävellä sellaisten monojen ohi. On iso plussa, jos klipsien tavallisten hammaskiinnitysten lisäksi, ne omaavat omanlaisen hienosäädön. Se on yleensä toteutettu kierteen avulla, kiinnitysklipsi pyorii itsensä ympäri ruuvin tapaan. Tämä hienosäätö mahdollistaa paremman monon istuvuuden jalkaan ja siten mukavamman tunteen monot jaloissa.

Muistakaa, että te tulette viettämään laskettelumonoissa vähintään 3-6 tuntia. Sen takia varatkaa tarpeeksi aikaa oikeanlaisten monojen etsintään. Ei mitään villasukkia! Uskokaa pois, ne eivät lämmitä laskettelumonoissa, päinvastoin.  Hankkikaa tekniset, pitkävartiset sukat ja valitkaa monot vain ne sukat jalassa. Sovittakaa monot molempiin jalkoihin ja kiinnittäkää kiinnitysklipsit alhaalta ylös. Kävelkää monot jalassa vähintään viisi minuuttia.  Siihen aikaan teidän jalat lämmittävät sisäkenkää tarpeeksi ja te alatte saamaan oikean tunteen. Laskettelumonon pitäisi istua jalassa hyvin. Jos jalka liikkuu edes vähän monon sisällä, te tulette kärsimään siitä rinteessä kivuin ja vesirakoin. Kokeilkaa nojata eteenpäin monot jalassa ja siirtää painon monon etuosaan. Jos tunnette, että jalkapohja liikkuu reilusti, se ei ole hyvä asia. Kun te löydätte juuri teille sopivat monot, te tulette tuntemaan sen. Ne istuvat teidän jalkaan kun valetut.

Merkin valitseminen.

338e44f

Tässä kohdassa voi väitellä ja valita kauan. Tärkeintä on kuitenkin muistaa sen, että hyvät laskettelusukset ja monot ei voi ostaa suuresta marketista, siihen on  omat alan kaupat. Pitää yrittää valita kaupan, joka omaa hyvän maineen ja lajitelma on oikeanlainen. Nyrkkisääntönä voi pitää myös hintaa: laskettelusukset, jotka maksavat alle 250 euroa eivät ole kovin hyvät, samoin alle 150 euroa maksavat laskettelumonot.