JAA

 sisu-auto-suomi-1

Monet suuret yritykset jotka ovat tunnettuja maailmalla laadultaan ja luotettavuudeltaan, ovat suomalaista syntyperää. Jo yli 85 vuotta suomalainen yritys Sisu Auto suunnittelee ja tuottaa korkealaatuisia kuorma-autoja jotka ajelevat useammassa maassa ja jotka kestävät pojalta isälle.

Mitä tarkoittaa Sisu ja miten tämä suomalainen autoyritys sai alkunsa?

SISU- sinnikkyyttä, sitkeyttä ja sielun voimaa

Vuonna 1931 kaksi Helsingin autokoritehdasta päättivät yhdistyä ja perustivat yhtiön nimeltään Suomen Autoteollisuus. Tuore yhtiö keskittyi kuorma- autojen suunnitteluun, käyttäen valmistuksessa ruotsalaisen Volvo-tehtaan komponentteja.
Jo yrityksen alkuaikoina valmistettuja autoja kutsuttiin ’’Sisuksi’’, tarkottaen sitä kuuluisaa suomalaista sanaa.

Ei mennyt kauan, kun vuonna 1932 tehtaalta rullasi ensimmäiset ajoneuvot: yksi linja-auto ja kahdeksan kuorma-autoa. Yhtiö oli yksi ensimmäisistä yrityksistä joilla oli periaate ’’tehtaalta suoraan käyttöön’’, jo tehtaalla autot olivat yksilöllisesti toteutettuja huomioon ottaen asiakkaan toiveet.

Vuonna 1934 Sisun tehdas alkoi käytämään Olympia-moottoreita, jotka olivat Suomessa valmistettuja. Tehtaalta myös valmistuivat ensimmäiset raitiovaunut kasvavan Helsingin tarpeisiin. Samalla vuosikymmenellä yhtiö valmisti ensimmäisen diesel kuorma-auton, jossa oli amerikkalainen Herkules-moottori.

sisu-auto-suomi-2

Puolustusministeriön aloitteesta Suomen hallitus tuki ja auttoi perustamaan tehtaan Vanajaan. Kaikki suuret metalliyritykset olivat hankkeessa mukana ja hankkeen nimeksi tuli Yhteissisu Oy. Vanajan tehtaalta tuli ulos yhteensä 294 Sisu-merkkistä autoa Suomen Autoteollisuuden luovuttamalla yksinoikeudella, jonka se allekirjoitti viideksi vuodeksi.

Toisen maailmansodan loputtua, Suomen Autoteollisuus toi Suomeen Rolls- Royce-merkkisiä luksusautoja ja vuonna 1955 alkoi Leyland- merkkisten kuorma-autojen tuonti. Mutta yhtiö ei ollut unohtanut omaa merkkiä ja teki jatkuvasti työtä sen parissa kokeillen erilaisia innovaatioita. Esimerkiksi kuorma-auto Sisu KB-112 oli ensimmäisiä Euroopassa sarjatuotantona valmistettuja autoja joissa oli hydraaulisesti kipattava ohjaamo.

Sisu KB-112, 1960

Sen jälkeen kun Suomen Autoteollisuus ja Yhteissisu fuussioituivat vuonna 1968, kuorma-autoissa aloitettiin käyttämään amerikkalaisia Fuller- nimisiä vaihdelaatikoita ja suomalaisen insinöörin keksimää nostoteliä, jolla pystyi nostamaan taka-aksilan auton ollessa kuormattuna.

Vuonna 1981 yhtiö nimettiin Sisu Autoksi sen jälkeen kun kolmen yhtiön (Leyland, Saab-Scania ja Suomen Autoteollisuus) keskeinen sopimus oli allekirjoitettu. Mutta jo neljän vuoden päästä Sisu Autosta tuli valtion omistama ja rahoittama yhtiö. Tehdas lopetti linja-autojen tuotannon ja Valmet-merkkisten traktoreiden omistus siirtyi Sisu Autolle.

Sotilaskäyttöön tarkoitettuja ajoneuvoja valmistava yksikkö Sisu Defence saa vuonna 2005 vapauden toimia itsenäisesti.

Vuonna 2008 Sisu Auto voitti tarjouskilpailun ja sai kuorma-autojen tilauksen suurelta kansainväliseltä yhtiöltä jonka mukaan se toimitti Venäjälle 91 puutavara-autoyhdistelmää ja 12 maansiirtoautoa SISU Rock 6×4. Tämä oli suuri harppaus suomalaiselle autoteollisuudelle.

Tuulilasi-lehti valitsi Sisun Vuoden Kuorma-auto 2012-tittelin voittajaksi.

Sisun kuorma-autojen mallisto on aika laaja. Siinä käytetään kirjain-järjestelmää jonka mukaan autoja valmistetaan M, E, S ja C kirjaimilla merkatuilla sarjoilla.
Vaativiin pohjoisiin olosuhteisiin on olemassa Sisu Polar mallisto.
Sotilaskäyttöön tarkoitettuja kuorma-autoja nimetään ihan tavallisella suomalaisella nimellä. Esimerkiksi panssaroidun miehistönkuljetusvaunun nimi on Pasi ja se on lyhenne Panssari-Sisusta. Muutkin sotilaalliset ajoneuvot kantavat hassuja nimiä, kuten Masi Rasi tai Nasu.

SISU maastokuorma-autot

Sisu on esimerkki sinnikkyydestä, pitkäjänteisyydestä ja kyvystä saavuttaa tavoitteet. Sisu on autonvalmistaja joka ei ole koskaan siirtänyt tuotantoa oman maan ulkopuolelle. Sisun tuotteet ovat ansainneet kansainvälistä arvostusta ja yhtiö on yksi parhaista raskasajoneuvojen valmistajista.