JAA

Maailmanlaajuisesti tunnetut suomalaiset keksinnöt.

Jokainen maa on ylpeä omista kansalaisistaan, joiden ajatuskulku on erityinen ja jotka luovat jotain ihan uutta. Sellaisia ihmisiä usein kutsutaan keksijöiksi. Suomi ei ole tästä poikkeus: jopa tässä pienessä ja kylmässä maassa maailman laidalla, löytyy omat teknologian kehityksen edustajat ja ennen kaikkea unelmoijat. All olevassa tekstissä yritämme esitellä osan suomalaisista keksinnöistä.

Pertti Pasanen ei esittelyjä kaipaa, sillä jokainen suomalainen tuntee tämän charmikkaan media- persoonan. Elinaikanaan hän oli todella aktiivinen ihminen monella saralla ja on hakenut 49 patenttihakemusta. Yksi niistä oli erikoinen venesuksi. Sen kiinnittettiin veneen keulaan ja suksi toimii eräänlaisena aaltojen vaimentimena. Suksen ansiosta veneen eteneminen oli vaaka ja rauhallinen.

spede-ja-venesuksi

 

  1. Ksylitoli

Kemiallisena yhdisteenä ksylitoli oli löydetty jo 1890-luvulla. Mutta vasta vuonna 1971 Turussa oli tutkittu ksylitolia tarkemmin ja sitä aloitettiin käyttämään makeutusaineena purukumeissa ja pastilleissa. Esimerkkeinä ovat edelleen maailmankuulut Xylitol–Jenkki purukumit ja Xylitol plus- pastillit.

12-ksylitoli

 

3.Elektronikan professori Seppo Säynäjäkangas on usein hiihtopolulla hiihtäessään miettinyt, kuinka voisi mitata yleiskuntoa ja omaa kehon toimintaa. Vuonna 1975 hän haki patenttia maailman ensimmäiselle sykemittarille. Laite kiinnitettiin rintakehään joustavalla nauhalla ja se registeröi sydämenlyöntejä elektroidien avulla. Informaatio siirtyi näytölle, joka sijaitsi rannekellon tapaan ranteessa. Seuraamalla omaa sykettä, pystyi harjoittelemaan tehokkaammin. Eikä ihme, kun monet urheilijat pitävät tätä laitetta välttämättömänä treenatessaan, koska sen avulla voi kontrolloida omaa fyysistä kuntoa. Suomalainen yritys Polar valmistaa markkinoiden parhaimpia sykemittareita ja on alan johtavassa asemassa.

polarhuolto

 

  1. Keinuva vauvanpatja.

Helsinkiläinen Hanna Sissala oli keksinyt itsestään keinuvan vauvanpatjan vuonna 2012. Naisen ensimmäinen lapsi nukahti todella vaikeasti, eikä mikään muu kun keinuttaminen tuntunut auttavan. Patjan idea syntyi juuri tälläisenä unettomana yönä ja siitä asti Hanna on etsinyt idealle tuotekehittäjää. Ja pian Sissalan yritys oli esitellyt valmiiin vauvanpatjan Habitare messuilla, jotka järjestettiin tänä vuonna Helsingissä. Patja oli testattu yli 40 vauvan avulla ja se koostuu perforoidusta, venyvästä kankaasta, sekä mekanismista. Vaikka vauva kääntyy nukkuessaan vatsalleen, hänelle ei tule hengitysvaikeuksia. Kaikki patjan mekaaniset osat sijaitsevat turvallisella etäisyydellä ja kangas on täysin vaaraton. Tämä innovatiivinen vauvanpatja on osettavissa 490 eurolla tai sen voi vuokrata yrityksen kotisuvuilla.

5662642

 

  1. Sähköpurje.

Ei pidä sekoittaa aurinkopurjeseen, jota liikuttaa fotonien energia. Vuonna 2006 suomalainen meteorologi Pekka Janhunen oli keksinyt ihan uuden etenemismenetelmän avaruudessa, joka perustuu aurinkotuulen ionien impulssien käyttöön. Purje koostuu niin kutsutusta elektronisesta tykistä ja pitkistä langoista, jotka omaavat korkean positiivisen potentiaalin. Tämä tykki luo elektronikeilan joka suuntautuu purjeen liikkumissuunnasta poispäin ja siten langat saavat positiivisen varauksen. Positiivisesti varautuneet langat työntävät aurinkotuulen ioneja ja liike-energia välittyy purjeelle. Vuonna 2013 avaruuteen laukaistu virolainen satellitti oli ensimmäinen, jolla oli tätä liikkumismenetelmä käytössä.

alexandreszames