JAA


Tampere on Suomen mittakaavassa aika suuri kaupunki ja se sijaitsee Näsijärven ja Pyhäjärven  välisellä kannaksella.  Järvien välillä virtaa Tammerkoski, joka jakaa kaupungin kahteen osaan. Joella on voimapatoja, jotka tuottavat sähköä ja kaupungin vanhat teollisuusrakennukset ovat keskittyneet joen läheisyyteen. Skandinavian ensimmäinen hehkulamppu syttyi juuri täällä, Finnlaysonin puuvillan käsittelytehtaalla vuonna 1882.

Teollisuusalue Tammerkoskella. Tampere. Kuva: Krista Keltanen

Jo 1900-luvulla Tampere oli suuri kaupallinen ja teollinen keskus joka edusti melkein puolet Suomen silloisesta teollisesta potentiaalista. Tammerkosken rannalla syntyi maailmantunnetun Nokia-yhtiön tarina, joka alkoi paperituotteiden valmistuksesta. Suuren teollisen kapasiteetin myötä kaupunki sai toisen nimen – Pohjoisen Manchester.

Tampereella asui ja kehitti historiallista vallankaappauksen suunnitelmaa Vladimir Lenin ja siitä muistuttaa Tampereella sijaitseva Euroopan ainoa Leninin museo.

1900-luvun loppukymmenillä Tampere tuli tunnetuksi tietoliikenteen ja tietotekniikan alojen kaupunkina.

Nykyaikainen Tampere on toiseksi tärkein kaupunki Helsingin jälkeen. Tampereella asuu yli 220 tuhatta ihmistä ja se sijaitsee Pirkanmaan alueella.

Tampereen nykyaikaisemmat rakennukset. Kuva: Visit Finland

Kauan sitten Tampere oli pieni kauppakylä, jonka rakennettiin Ruotsin hallitsijan Gustav III käskystä, 1 lokakuuta vuonna 1779. Aloitteen teki kirkkoherra nimeltään Erik Edner, jonka valittiin pappisäädyn edustajaksi valtiopäiville 1771-1772. Erik Ednerin sanat johtivat siis kaupungin perustamiseen Tammerkosken molemmille rannoille.

Tammerkosken alueen hedelmällistä maanperää otettiin viljeljykäyttöön jo vuonna 600. Aluksi ihmiset asuttivat nykyisen Takahuhdin kaupunginosan aluetta.

Kun Suomi liittyi Venäjän keisarikuntaan, Tampere oli maaseutumainen kylä, jossa asuskeli alle tuhat ihmistä vaikka Tampere omistikin kaupungin tittelin. Kaupungilla oli erikoisehdot veroituksen ja tullipoliitikan suhteen, mutta kovasti odotettu noususuhdanne ei tapahtunutkaan.

Vilkas kaupankäynti Tampereen Keskustorilla 1900-luvun alussa. Taustalla kaupungintalon rakennus. Kuva: William Lomax. Vapriikin kuva-arkisto.

Vuonna 1820 skotlantilainen liikemies James Finlayson perusti Tampereelle kutomakoneita valmistavan tehtaan keisari Aleksanteri I tuella. Koneiden kysynnän puutteesta tuotantoa jouduttiin kuitenkin muuttamaan ja niinpä Finlaysonin tehdas aloitti tekstiilituotteiden valmistuksen. Myöhemmin tehdas myytiin pietarilaisille yrittäjille ja tämän jälkeen Tampereen teollisuus lähtii nousuun. Uusia yrityksiä syntyi ja sen myötä kaupungin infrastruktuuri ja väkiluku kasvoi.

Tampereen Keskustori. 1920-luku. Kuva: Tampere-seuran kuva-arkisto.

Tamperetta rakennetiin hyväksytyllä asemakaavalla, jonka suunnitteli arkkitehti Johan Carl Ludvig Engel. Hänen projektejään voi nähdä myös muualla, esimerkiksi Helsingissä.

Vanha puukirkko Keskustorilla Tampereella 1920-luvun alussa. Rakennusvuosi 1824. Arkkitehti: Charles Bassi.